torsdag 1. januar 2015

2014 - en slags oppsummering

Det har blitt 2015. Og nå skriver også jeg årsrapport. Litt ekshibisjonisme må være tillatt.

Vinter
Vinteren 2014 var en vits, kort og godt. Jeg fikk noen få isfisketurer, ellers gikk det i tåke, sludd og usikker is. Skikkelig kjipt.

Vår
I mars fant jeg ut at jeg kunne fiske litt sjøørret, men den arten sliter jeg med. Dustefisken befant seg ikke der jeg dengte med sluk. Det var likevel godt å komme i gang med fiske i åpent vann. Helt i slutten av måneden begynte meitefisket. Årets første tur til Nitelva for å se om vederbuken var på plass, endte med blanking. I april hadde jeg en morsom tur til Hobølelva. På den første, og for min del spildrende nye swimmen, fikk jeg en abbor på 875 gram. Plaster på såret for uteblitt fisk i vinter. På den neste swimmen fikk jeg en stam på 1750 gram. Ny "offisiell" Hobøl-pers. Den uoffisielle er en historie om fisken som var for tung for 2-kilosvekta. Jeg er glad for hver brukbare fisk fra denne trivelige elva. Da jeg dro til Nitelva igjen, viste det seg at jeg nå var for seint ute til å få den større fisken. Antakelig på grunn av  den milde vinteren. Så begynte markafisket, og jeg brukte matchstang og maggot mer enn fluestang. Jeg fikk da noen ørret på det. Utover forsommeren fikk jeg også se deler av Sørkedalselva. Alltid interessant med nye fiskeplasser. Det er fint med gamle, kjente vann også, men en kan ikke gro fast heller. Mitt ørretfiske i marka handler ikke nødvendigvis om stor fisk, mer om rekreasjonsfiske. Fisket i Nitelva var ikke bra i år. Ingen stam derfra. Noen nye plasser fikk jeg prøvd på våren og sommeren. Jeg vurderer å ta færre turer etter stam i år.
Premiereturen i klubbdammen resulterte i ny pers. Jeg tenkte at det varme været fikk karpene til å gå i overflata, og det gjorde de også.  Skjellkarpa som først spiste opp loffbitene uten krok og til slutt tok den med krok, veide 3175 gram. Endelig karpe på flytebrød. Skal jeg sette en fisk på 10 pund som mål? Det går fisk på 5 kilo i denne isdammen.

Sommer
Sommeren 2014 var en lang hetebølge. Klubbvannet fikk flere besøk. På grunn av mye jobbmas orka jeg bare én overnattingstur dit. Den bød på dramatikk i form av at "oppsynsmann" Charlie måtte vise bort noen tjuvfiskere. De viste seg aldri mer, og pådro seg trolig PTSD etter den opplevelsen. Turen begynte med mengder av suter, men slutta takk og pris med to karper på morgenkvisten, tatt på hhv. duppmeite og methodfeeder. Resten av turene dit var kveldsturer på lørdag for å kunne sove lenge på søndag, og slik møte uthvilt på mandag for nye runder med etterslep, krise, mas, stress, sykefravær og krise. I klubbvannet fikk jeg prøvd ulike metoder. Jeg kan konkludere med at glidetakkel, methodfeeder, zig-rigg og flytebrød gir fisk. Største fisk på zig-rigg veide 2100 gram. Duppmeite i midtsjiktet har jeg til nå bare fått suter på, mens løftemetoden fungerer godt. Noen spinnfisketurer i marka etter abbor på kveldstid rakk jeg også. Fint avstressingsfiske når det mye å gjøre på jobb. Så hadde jeg noen blanketurer i et karussvann. Har noe skjedd med bestanden?
Når det gjelder karuss, hadde jeg også gleden av å besøke en berømt parkdam i Vestfold. Først på en tur sammen med Edvard Gisnås. Vi opplevde som nevnt her på bloggen ikke det fisket en kan oppleve, men vi fikk noen fine karuss på duppmeite. Det var imponerende mye aktivitet med stadig bobling og senenapp.  Herrejemini for et vann. På den første turen fikk jeg til sammen 6 karuss på opp til 1270 gram.
Ferien begynte med ei "slitsom" morgenøkt på klubbvannet i kokvarmen. Samla fangst var til slutt 5 karper. Mellom 05.45 og 07 fikk jeg 4 karper, annenhver på dupp- og bunnmeite (løftemetoden og glidetakkel). Det har vist seg å være et mønster som gjentar seg. Jeg mista også noen fisk. Dagens siste veide 1700 gram. Den fikk jeg på zig-rigg. Helt gjennomsnittlige fisk i denne dammen, dverger i forhold til fisken i visse andre vann, men veldig gøy når det klaffer slik. Nesten som et fishery-vann. Skal jeg gå over til pellets som agn og innføre detaljerte regler om hva slags utstyr som er tillatt å bruke?
Jeg måtte tilbake til parkdammen. Seint på kvelden kom årets andre pers. En flott karuss på 1560 gram/39 cm. Og de blir enda større. Om morgenen fortsatte fisket, og jeg fikk 6 bronsefisker til, hvorav 2 på bunnmeite. Det var så vidt alarmen ga lyd fra seg, men det er altså mulig.
Så dro jeg til fjells. Største ørret fra "tjønnan" var på 975 gram. Den største jeg har fått i akkurat det vannet, og jeg hadde en følgefisk på 1 kg + i et annet vann. I Folla observerte jeg kilosharr i en "ny" kulp. Den hadde vært morsom å få på matchstanga, den.

Tilbake fra  ferie fortsatte fisket i marka og klubbvannet.

Høst
Høsten fortsatte der ettersommeren begynte: Marka og klubbvannet. Stor abbor i et vann nord i marka  var et av høstens prosjekter. Det blei få napp og mange tapte jigger, men det var den redskapen de ville ha. Den største veide 520 gram. Stor nok til å fortsette å fiske der. Ikke akkurat Visterflo, altså. Sommervarmen fortsatte i september. Karpene var fortsatt med på leken, og etter en dagstur med mange tapte fisk, gikk årets siste karpe i håven: 1775 gram. Jeg fikk også årets eneste nye art i klubbdammen: Solabbor. I oktober satte jeg strek for fisket med en aller siste abbortur. November regna bort. Jeg var med på dugnad ved et strengt hemmelig karpevann, der bading, camping og fiske er forbudt.  Måneden gikk ellers med til innendørsaktiviteter og torsdagskvelder på Avkroken. Fiskequiz var jeg også med på en gang. Team Vadeskrukk viste seg som et lag med kunnskapene i orden.

I midten av desember begynte endelig isfisket med en blanketur etter sik. Så tok jeg de helt obligatoriske turene etter røya. Avslappende fiske i vinterlig skogsterreng. God mat blir det også av den fisken. Den største veide 310 gram, og var den eneste gyterøya jeg fikk. Ellers bare mindre blankrøyer. Jeg måtte også ta igjen noen tapte forsøk etter stor abbor. Det første forsøket overraska med årets tredje pers, i kategorien kuriosa og bifangster: Solabbor på 78 gram.

Årets beste fisk i 2014 vil være (alfabetisk rekkefølge):

Abbor 875 gram - de blir større, ja, men: Trøst etter en uteblitt isfiskesesong, og stor abbor er blant de absolutt flotteste fiskene som svømmer i norske vann

Karpe 3175 gram - tatt på flytebrød, og karpene i klubbvannet er små slåsskjemper. Ingen kontinentale boilievrak, men "vill" karpe

Karuss 1560 gram - en av mine yndlingsarter. Sær og krevende. Eksemplarer på over 1500 gram er flott fisk, og det ligger innsats bak hvert eneste ett som landes

Ørret 975 gram - disse blir også større, men på lettspinnstang i et lite tjern er det morsom fisk. Helt etter Stig Werner-oppskriften, den der

Morsomste fiskeopplevelser: Turene til Bugårdsdammen tar førsteplassen. Stor fisk på første forsøk i nytt og særprega vann. Hyggelige omgivelser og knallvær teller også mye. Prøveturene til det nye abborvannet i marka er en hederlig andrekandidat, og jeg er fornøyd med resultatet så langt. Tredjeplassen går til aprilturen til bekken i indre Østfold.

Turen jeg helst vil glemme: En isfisketur som var over før den begynte. På vei ut på isen viste det seg å være så mye snø og sørpe at det bokstavelig talt gikk over alle støvleskaft. Klissvåt på beina dro jeg hjemover og tenkte ikke mer på isfiske den dagen.


Kjære alle sammen, godt nytt år. Nye fiskeopplevelser venter...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar