fredag 1. mai 2020

Kveldsturer i april

Med hjemmekontor åpner det seg gode muligheter for fisketurer på kveldstid. Kvelder i april med fint vær, gress som så vidt begynner å bli grønt og det spesielle lyset som bare kan oppleves nettopp på kvelder i april, bør brukes ute hvis mulig. Ingen transportetapper til og fra jobb og fleksibel arbeidstid gjør at en får bedre tid og mulighet til å sove ut etter seine kveldsturer.

En slik kort kveldstur gikk til en liten bekk jeg har tenkt på å prøve mange ganger. Nå var det på tide. Ørreten blir ikke så stor, men jeg ville se hva som fantes av fisk der. Begynte med nymfe, men bytta til friline og maggot etter noen kast. Da var det napp med en gang, og en bekkørret kunne landes. Kanskje 150 gram? Fikk to til de to timene jeg holdt på, og fant noen trivelige fiskeplasser mens joggerne passerte med propper i ørene.
Liten bekk, men med fisk


Så en ny tur til Nitelva. Nå var det sol og varmt. Begynte på samme plass som sist. Hadde uti et takkel med reke på en firerkrok mens jeg pelte reker og fukta grunnfor. Planen var litt feederfiske. Det gikk kort tid før avon quiver-stanga sto i spenn. Årets første stam. En fisk rundt kiloen. Så står det fortsatt fisk i kulpen. Gikk litt oppstrøms etter en time og prøvde i en ny kulp, og returnerte til utgangspunktet litt seinere. Ikke noe mer aktivitet, men mye fuglesang.


Kveldstur til Nitelva igjen to dager etter. Mer vann i elva enn sist. Prøvde bunnmeite med og uten feeder på tre forskjellige plasser uten resultat. Jeg får komme tilbake om sommeren og fiske med flytebrød, da.

Øystein meldte om fin stam i Leira og fin vannføring. Hadde lyst til å prøve noen nye plasser der. Har fått stam i Leira tidligere, men da langt opp i elva. Utfordringa er å finne tilgjengelige plasser i krattet langs land. Tråkka langs en gårdsvei og fant noen åpninger.

 
På den første plassen svingte jeg takkelet under ei grein. Akkurat som Martin Bowler ville gjort. Hadde noen tydelige napp på den hele reka. Nedskalering til halv reke og noen maggot ga resultat. Ikke stam, men en vederbuk rundt halvkiloen. Satte meg i bilen og kjørte oppover. Veiarbeid gjorde at plan A fikk vente til en seinere anledning pga. omkjøring. Plan B så ikke helt umulig ut. Busker og kratt langs land, men tilgjengelig så vidt det var. En bever lagde noen plask da jeg hadde begynt fisket. Det er altså mulig å ha naturopplevelser også i områder nær forstadsbebyggelse og gårder i full drift. Problemet er at verdien av ubebygde friområder nær bebyggelse ofte kommer i konflikt med boligbygging, idrettsanlegg og annet. Og ingen kjenner til verdiene. Ingen er klar over at det lever fisk i elva. Aller minst kommunepolitikere og entreprenører som innbiller seg at friluftsliv må oppleves fra hytta på Sjusjøen, eller må etterfølges av en pinne for landet i Hemsedal og Trysil. Var borti ei snipe som stakk av med reka. Elva skal besøkes igjen. Beklager for øvrig at denne posten ikke inneholder bilder av fisk, men de vil dukke opp plutselig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar