torsdag 16. september 2021

Mer sommerfiske i juli og august

Sommeren fortsatte. Det samme gjorde fisket. Og nå har året blitt så gammelt at det er på tide å oppsummere resten av sommerfisket. Jeg tar det tematisk, ikke kronologisk. Derfor ser blogginnlegget litt rotete ut. Jeg hadde flere turer til det vanskelige karpevannet. Riktignok ikke overnattingsturer, men bevegelige turer med så lite utstyr som mulig. Jeg hadde også med ei stang til mort og suter slik at jeg hadde noe å holde på med mens jeg satt der. Det var også den stanga jeg fikk fisk på. Mort opp til 3-400 gram, og så en suter på 1-1.5 kg en kveld. Karpene så jeg lite til, bortsett fra rullende fisk langt utpå. Når en fisker i et slikt nærvann, kan det skje mye rart. En av disse kveldene foregikk det først utagerende plasking på badeplassen, og så overhørte jeg en trønder som fortalte noen kompiser at han skulle hjem og spille lommetennis (det var ikke det uttrykket han brukte, men jeg vil ikke støte noen) før han la seg.
På den siste karpeturen til vannet hadde skoleferien begynt, og noen skoleklasser dukka opp i løpet av formiddagen og lagde bråk. Imponerende at lærerne holder ut i jobben år etter år. Den aller siste dagen i august var det klubbkonkurranse, på månedens varmeste dag. Det var mye folk ute, så vi utsatte fisket en time mens vi spiste pølser og trakk plasser. Fisket kunne begynne etter at pølsene var fortært. Frederik, Viggo, Øystein og jeg satsa først og fremst på mort på dupp eller feeder. Vi fikk fisk, men ingen riktig store. Øystein fikk den største på 300 gram. Da det hadde blitt mørkt, la vi merke til aktivitet på den utilgjengelige plassen der Edvard og Sven Martin satt for å fiske karpe. Håving. Vi gikk bort og fikk se Sven Martin holde dagens vinnerfisk, en strøken skjeller på 7200 gram. Så rakk jeg to turer til Dream lake. Først en kveldstur på første feriedag med vind og etter hvert regnbyger. Karpene liker sånt vær. Duppstanga var med av nostalgiske årsaker, men den ga ikke fisk. Jeg så bobling inne i ei vik, og plasserte bunnmeitetakkelet der. Etter noen runder med mer bobling var det napp i halvmørket. Det var en tung fisk. Da den kom på land, viste det seg at jeg hadde lagt igjen 10-kilosvekta hjemme. Lengden var 67 cm. Den lengste fisken jeg har fått der. Så rakk jeg en overnattingstur i varmt augustvær. Kvelden begynte med et dobbeltnapp. Fisken på bunnmeitestanga sa takk for seg før jeg fikk se den, mens jeg fikk en villstyring på 1400 gram på dupp. Jeg var uoppmerksom et øyeblikk pga. at jeg holdt øye med spisende fisk på bunnmeiteplassen, så fisken dro avgårde med stanga og greide å smadre stanghvileren. Det var bobling på bunnmeiteplassen hele kvelden, og jeg hadde mange senenapp. Klokka 03.15 var det endelig et ordentlig napp, og en fin fisk på 6150 gram kom på land. Årets hittil tyngste fra Dream lake for min del.
Av annet fiske kan jeg nevne at jeg hadde to turer til i det nye karussvannet, med noen mindre abbor som resultat. Det har visstnok ikke vært enkelt å lokalisere fisken pga. lite bobling og rulling. Men jeg kan fortsatt knyte fungerende takler til dette fisket. Da trengs den følsomste waggleren som kan fås tak i, noen splitthagl i størrelse BB til å låse duppen, og så ett eneste nappehagl 4-10 cm over kroken.
Abborfiske har det blitt lite av, mest pga. lite vann i den lokale elva, og jeg regner med at det har vært mye camping ved "framhaldssogevatnet", så det vannet får vente. Men jeg rakk en kveldstur i et lokalt vann, og fikk min eneste abbor på vibrasjonsagn, en Cicada i kobber. Så var det feriefisket på hytta. Det var mer aktivitet enn året før. Det begynte med en 400-grammer i vannet på høyfjellet. Det eneste nappet jeg hadde den dagen. Ikke noe mengdefiske der, altså. Vannet har vel neppe godt av akkurat det. I elvene var det lite vann, så brukte lite tid der. Fikk bare to mindre ørret på friline. På den siste turen hadde vannføringa gått opp, og da var det også litt vaking. I "tjønnan" var det som vanlig en del følgefisk, deriblant en på mellom halvkiloen og kiloen som jeg så siste kvelden. Største fisk derfra endte på 560 gram, og det i et tjern der jeg av en uviss grunn ikke har pleid å fiske veldig mye i tidligere.
Været var stort sett medgjørlig, og riktig bra ved enkelte anledninger.
Grunnvannstanden i disse grytehullsjøene var lav. Er den like lav neste år, kan jeg vurdere å prøve fluefiske, da bakslengsmulighetene er bedre da. Av underholdning på disse turene kan nevnes to vestlendinger som ikke fikk fisk, og fant ut at de skulle kaste stein i stedet. På hytta får jeg også tatt årets viktigste fisketurer. Nå skulle nevøen min på fem år få prøvd fiske etter bekkørret. Onkel var med som instruktør, og med litt assistanse var det en veldig fornøyd femåring som greide å lande en ørret. Men han syntes ikke den smakte godt. Storesøster på 10 var også med, og hadde flere napp. Så kom det en flokk med nærgående drøvtyggere, og de var dårlig reklame for norsk landbruk der de prøvde å jage oss bort med høylytt rauting.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar